Nieuws

Kind op kamers, financiŽn op orde

Als de uitslagen van de schoolexamens binnen zijn, weet uw kind of hij volgend jaar een vervolgopleiding kan gaan doen. Een nieuwe stap naar de volwassenheid. En dan komt de vraag: thuis blijven wonen of op kamers?

Kind op kamers, financiën op ordeSinds 2013 krijgen studerende jongeren geen basisbeurs meer, maar zijn ze voor de financiering van hun studie en hun studententijd (deels) aangewezen op het leenstelsel. Het grote verschil is dat de basisbeurs een gift was en de studielening moet worden terugbetaald. Uitwonende studenten kregen bovendien een hogere basisbeurs dan thuiswonende.

Liever thuis blijven
Het idee dat er met de studielening een forse schuld wordt opgebouwd, vinden veel ouders én jongeren niet fijn. Ze proberen de schuld niet te veel op te laten lopen en veel studenten besloten in 2016 daarom om thuis te blijven wonen tijdens de studie. Vooral de 19-jarigen zijn honkvast. Het aantal verhuisde 19-jarigen daalde met 10 procent ten opzichte van 2015.

Vleugels uitslaan
Maar de plaats waar de opleiding gevolgd wordt, kan wel ver van de ouderlijke woning liggen. Bovendien is op jezelf wonen ook een belangrijke leerschool en ben je er op een gegeven moment aan toe om de vleugels uit te slaan. In het tweede of derde jaar kiezen studenten er daarom toch liever voor om op kamers te gaan.

Zelfredzame student
Uit onderzoek van platform Wijzer in geldzaken blijkt dat vrijwel alle ouders van studenten die het ouderlijk huis verlaten, hun kind financieel zelfredzaam maken. Zij geloven dat hij de geldzaken prima op orde kan houden, maar voorzien ook financiële risico's. Te weinig inkomsten, te veel geld uitgeven of geld verkeerd besteden zijn de grootste zorgen. Hoe kunt u uw kind helpen?

Blijf in gesprek
Nibud heeft aan aantal tips die studenten helpen met hun geld om te gaan. Een leuk startpunt om de financiën met uw kind te bespreken. Laat het niet bij één gesprek, maar kom regelmatig terug op het onderwerp, juist als hij al op kamers is. Uw kind kan een uitzondering zijn, maar veel studenten moeten erg wennen aan hun financiële verantwoordelijkheid en komen soms niet rond.

Advies over verzekeringen
Als uw kind op kamers gaat, Zal hij ook verzekeringen moeten afsluiten. De zorgverzekering heeft hij al, maar wat is er nog meer nodig? Neem gerust contact op met ons kantoor om dat te bespreken.Terug